Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2019

Magnor Glassverk: Førjulsaktiviteter for store og små

Helt på grensen til Sverige, i Eidskog kommune, ligger tettstedet Magnor. Der finner vi et glassverk som tilbyr langt mer enn flotte kunstverk i glass og krystall. Hvert år finner mer enn to hundre tusen besøkende veien til glassverket, og førjulstiden er det ekstra travelt, forteller Bjørn Gjerde, da BoCM tok både stedet og vareutvalget i nærmere øyensyn en førjulsdag.

Glassverket i Magnor ble etablert allerede i 1896, den gangen som Geijerfors Glassverk underlagt det svenske Eda Glasbruk. Først i 1917 ble det «helnorsk» og Eda Glasbruk er nedlagt og finnes bare som et besøksverdig museum, rundt 10 min. kjøring fra Magnor. Men Magnor har fortsatt å produsere service, vaser, glasskunst og julevarer som stearinlys og dekorasjoner. En rekke norske designere har gjennom årene vært med på å utforme glassverkets vareutvalg, som Per Spook, Vebjørn Sand, Per Winge og Ari Behn. Årets kolleksjon har inspiratorer som Jan Thomas, Finn Søhol, Halvor Bakke og Hanne Krogh, forteller Bjørn, mens han viser oss rundt både i selve glasshytta og de øvrige utstillings- og salgslokalene.

Åpent

Alt ved Magnor Glassverk er tilgjengelig for de rundt 220.000 besøkende hvert år. Det inkluderer tilgang til fabrikkutsalget, utstillingslokalene, og til å se hvordan glasset blir utformet i selve glasshytta. Nå i førjulsstria er støping av stearinlys, eller «lysdupping» som det heter på fagspråket, en yndet aktivitet, forteller Egil Bentengen, mens han viser BoCM hvordan lys av ulike farger, størrelser og fasonger kan skapes ved å begynne med å dyppe en veke i smeltet stearin i mange farger.

Godt og varmt

Inne i glasshytta er det godt og varmt, glass varmes opp, blåses til riktig størrelse, og formes av håndverkere med lang tradisjon i verket. «Ikke sjelden går denne jobben i arv i generasjoner» forteller Bjørn Gjerde, mens han viser hvordan produksjonsprosessen foregår. En glassbit festet til blåsestangen, varmes opp, formes og frigjøres til slutt for å langsomt avkjøles.  Prosessen tar lang tid og krever godt håndlag.

Førjulsarrangementer

Programmet fram til jul viser en rekke aktiviteter, hvor inngår både musikkaften, åpning av designerbord, juleverksted og julekonsert med barnekor, opera og allsang. –«Julekonserten er basert på Reisen til Julestjernen, og da får vi besøk av selveste Hanne Krogh,»- forteller Bjørn.  Utslaget har også en liten kafe, hvor du kan få Norges beste vafler, smiler Vivian Huse og svinger to glass ekte hjemmelaget syltetøy.

Dekker julebord

De forskjellige designerne dekker hvert sitt julebord, som de besøkende stemmer over. Det som får flest stemmer, trekkes ut til en av de som stemte på det. Hanne Krogh har i år laget bordet «Reisen til julestjernen» og blir raskt BoCMs favoritt til å få vinnerstempelet.

God parkering

Bak hovedbygningen har glassverket opparbeidet en stor stellplass for de som kommer med campingvogner eller bobiler.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag