Av: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2019

Hadeland Glassverk: Tradisjonsrik julehandel og opplevelser for hele familien

Julemarkedende trekker stadig flere til de omfattende utstillingene vi finner hos tradisjonsrike bedrifter med lang historie. BoCM presenterer norske juletradisjoner fra håndverksbedrifter med hundreårige tradisjoner – som fortsatt lever.

Tradisjonsrik julehandel og opplevelser for hele familien

Ved den sydlige enden av Randsfjorden ligger Norges eldste industribedrift som fortsatt er i kontinuerlig drift. Hadeland Glassverk ble grunnlagt i 1762, og produksjonsmetodene er fortsatt de samme som de har vært i 250 år. I de første årene produserte de flasker, apotekerglass og medisinflasker til husholdningsbruk. Senere ble produksjonen lagt om til fra småglass til boller, fat og vaser. En kontinuerlig endringsprosess og utvikling av ny design har gjort at glassverket har klart å møte fremtidens behov, samtidig med fokus på å forvalte sin betydelige historie og kulturarv.

Den første snøen har lagt seg og julestemning kommer raskt på idet vi ruller inn på den store parkeringsplassen til Hadeland Glassverk. Her er julepyntet og alle lys er tent. Mange husker nok Hadeland Glassverk som et fabrikkutsalg. Stedet har gjennomgått store forandringer de siste årene og tilbyr nå handel og opplevelser for små og store. Caroline Francke Berg, salg- og markedssjef på Glassverket kommer småløpende og hilser velkommen til en omvisning. – Her er det hektisk om dagen å mye å gjøre, forteller en smilende Caroline. –«Førjulshandelen har blitt en fast tradisjon og her er vi er i full gang»-.

Vil du blåse din egen julekule?

Her er de mange bygninger og mye å velge på. Hvor skal vi starte? –«Jeg synes vi skal starte med Glasshytta»-, svarer Caroline. Inne i Glasshytta er det som å komme til en annen tid. - Glasshytta er Glassverkets pulserende hjerte, forteller Caroline. –«Her kan du bevege deg rundt mellom verkstedene og se hvordan glassblåserne jobber fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden. Her jobber 3, 4 og 5 generasjon glassblåsere»-

Kan alle blåse sin egen julekule? –«Javisst, å blåse glass er morsomt for både voksne og barn. Alle fra rundt 4 års alder kan blåse sitt eget glass»-.

Tradisjoner

Rundt i lokalet er glassblåsere aktivt i gang. Det lyser varmt i smelteovnene og glødende klumper med glassmasse, blir til en julekule, en vase, et drikkeglass eller annet kunstverk. Du får god hjelp en profesjonell glassblåser gjennom hele prosessen. Hva er vel mer stas å pynte juletreet med, enn en julekule du har blåst selv? Caroline forklarer at nedkjølingen av glasset er viktig for at det ikke skal sprekke. En må ha godt tid for det tar halvannen time å kjøle ned glasset fra det er blåst til det kan hentes.

Belysning

-«Hadeland Glassverk produserte lamper fra tidlig 1900-tallet. Nå har vi relansert utvalgte modeller som blir håndblåst av våre dyktige håndverkere,»- forteller Caroline. I tillegg produseres også mange nye modeller. Vi går rundt i utstillingslokalet hvor publikum fritt kan vandre rundt og se et stort utvalg av flott glassbelysning.  – En av nyhetene er lampeserien Krystallkule som kommer i tre størrelser, ni mønster og ti farger, tilføyer Caroline. Serien er skapt av designsjef Maud Gj. Bugge. Kulene blir munnblåst og håndslipt av dyktige håndverkere.

Glass fra gulv til tak

I Glassbutikken er det boller og glass fra gulv til tak. Mange kjente serier som «Siri» som nylig ble relansert av designeren Willy Johansen. Siri var i produksjon fra 1954 og grunnet stor etterspørsel er den nå tilbake i Glassbutikken. Om du setter pris på konjakk eller kjenner noen som gjør det, er det kjente Konjakkpipen tilbake – kun i Glasshuset. Den kan legges oppå kaffekoppen eller varmes slik at konjakken blir temperert for å få frem se ulike smakene og luktene bedre. –«To glassblåsere bruker en time på å produsere 3-4 konjakkpiper»-, forteller Caroline.

Opplevelser

De små vil ikke kjede seg så lett. Her kan de kjøre hest og slede og møte nissebarna med julegodt til barna i kurvene sine. I helgene har Nissemors juleverksted på Julemarkedet i Galleri 2 - Innerst på Julemarkedet har vi en hyggelig krok med barneaktiviteter. Caroline viser frem en hyggelig krok med hektisk aktivitet med store og små. Hos Julenissen kan du skrive ønskeliste og lage din egen julepynt i juleverksted. I Honninghuset kan du fylle honning på egne glass. Kjøpe lys, såpe og andre honning produkter. Du kan også farge ditt eget lys, noe barna synes er spennende. For den kunstinteresserte er det juleutstilling i Galleri 1. er fra 16.november til 23.desember. Her kan du kjøpe kunst fra anerkjente samtidskunstnere med et stort utvalg av malerier, grafikk og tegninger.

Når sulten trenger på

Her er det fem spisesteder å velge mellom. I Vaffelhuset får du vafler med hjemmelaget syltetøy, softis eller kuleis eller belgisk vaffel med is.  I Bakeriet trilles det boller og ferske bakverk. Det er bare å følge lukten. Et hyggelig avbrekk på shoppingturen finner du også i Kokkestua. Her serveres lekre smørbrød, tradisjonsrike juleretter og et rikt utvalg av kaker og desserter. Norgesglasshuset er også en hyggelig kafe hvor du får servert glutenfri mat og drikke. Kaffe-drikker, mineralvann, is, sveler og pannekaker, servert med Norges-glassets egenproduserte syltetøy. Caroline forteller at de har en liten fabrikk i Norgesglasshuset hvor det produseres syltetøy med lite sukker og mye bær og frukt.

Høvdinghallen – julegaver til den matinteresserte

I hyllene her finner du norsk lokalprodusert mat og drikke. Her er små nisjeproduktene fra småskalaprodusentene og øl fra mange av landets mikrobryggerier. Det bugner i hyllene av glass og flasker i alle størrelser, farger og fasonger. Fylt med fristende innhold som honning og syltetøy, sennep og aioli, saus og suppe, saft og sirup, sjokolade og karameller – bare for å nevne noe.

Lokomotiv

Caroline stopper på torget ved det julebelyste lokomotivet ute på plassen. Hun forteller at det er fra den tiden hvor det gikk bane gjennom området og de fraktet sanden selv frem til Glasshytta. Sand er som kjent hovedbestanddelen i glass. –«Vi jobber med å få tilbake stoppestedet på Jevnaker stasjon og er i dialog med VY om dette. Frem i tid er det håp om å få til dette. Det er bare syv minutters gange herifra og et veldig godt miljøvennlig transportalternativ for fremtiden»-. Det er fantastisk flott belysning her. Det må ha vært en stor jobb å sette opp? –«Ja, vi har faktisk 50.000 julelys her for å skape julestemning,»- forklarer Caroline stolt. Vi kan love at du kommer i julestemning om du tar du deg en tur.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag