Av: Willem Laros
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2022

Komponisten som trollbandt verden: Ludwig van Beethoven er Bonn

Den som sier Ludwig van Beethoven, sier Bonn. Ja, også Wien selvfølgelig, men først og fremst Bonn. Den søvnige småbyen ved elvebredden til Rhinen var hovedsted i Vest-Tyskland fra 1949 til 1990, og i hele Tyskland til 1999. I tillegg var byen fødested til en av historiens største komponister, hvis verker spilles over hele verden den dag i dag

Komponisten av den berømte femte symfonien (ta ta ta taaa), den niende symfonien med det imponerende siste refrenget (også den europeiske hymnen), den tåredryppende Mondscheinsonate, pianokonserter og mye mer, ble født i Bonn 16. eller 17. desember, 1770. I huset som nå er en del av museet Beethoven Haus og som rommer den største samlingen av originale manuskripter til den egensindige komponisten.

Jubileumsår

Året 2020 burde derfor vært et festlig Beethoven jubileumsår. Men en falsk note kastet en skiftenøkkel i tannhjulverkene: COVID-19. Men, året etter kjørte vi tross alt til Bonn. Du må være forberedt på å gjøre noe for Beethoven. Nåvel, datoen for Ludwigs fødsel er ikke helt sikker. Babydødeligheten var høy på den tiden, og derfor ble babyer døpt så snart som mulig. Muligens ble lille Ludwig døpt på fødselsdagen (den 17.), men kanskje han var der en dag tidligere likevel. Men uansett, Beethoven er verdt å minnes med sin ruvende posisjon innen klassiske musikkopplevelser.

Campingmuligheter

Vi blir rådet av representanten for delstaten Nordrhein-Westfalen om å sette campingvognen på campingplassen Ludwig-Erhard-Allee. Det koster ingenting, men vi konkluderer: Det er heller ingenting der - bortsett fra ganske mye trafikkstøy. Vi velger derfor komforten til en annen campingplass: Genienau, i underkant av 13 km på sykkel – en fantastisk tur langs Rhinen fra sentrum av Bonn. Den nylig oppdaterte TomTom Camper GPS ønsker å sende oss ned en vei som er for smal og hvor det er forbudt å gå inn. Den gjentar denne feilen noen dager senere når vi kjører av gårde, så stol aldri helt på navigasjonssystemet. Heldigvis gir Google Maps på telefonen en løsning. Hvordan gjorde vi det den gangen vi bare hadde et kart på fanget?

Digitale utfordringer

Campingplassen er atskilt fra Rhinen og den brede Rhinbredden kun med en sykkelsti, og har ingen definerte plasser. Du kan stå hvor det er plass. Rett etter inngangen ser vi en stor terrasse, en bar og en trehytte hvor du kan bestille mat (salater, Flammkuche, pizza). Betaling kan kun gjøres kontant: bruk av pinkode har ennå ikke trengt inn her. Senere, i sentrum av Bonn, vil dette være et problem for oss også. På en restaurant kan vi kun betale for lunsjen vår kontant "fordi maskinen vår ikke aksepterer utenlandske bankkort". Heldigvis er det en minibank over gaten... Digitalt ligger Tyskland langt bak i Europa, merker vi igjen. Selv 4G-tilkoblingen mange steder er med 'moderat' fortsatt høflig beskrevet. Heldigvis utgjør landskapet, maten, Milchkaffee, tyskerne og Beethoven selvfølgelig nesten alt.

Senåpning

Da vi ankommer Bonn sentrum klokken halv ti en søndag morgen, og har lenket syklene våre til et av de mange sykkelstativene, lykkes vi ikke med å score en av de deilige "vasene" med Milchkaffee. Bare fra klokken ti og utover, får vi beskjed ved tre tilsynelatende «åpne» terrasser. Men på det tidspunktet har vi en avtale med fru Becks, som vil lede oss i to timer gjennom det kompakte sentrum med ekstra oppmerksomhet for Beethoven. Vi møtte henne presis foran det gamle rådhuset på torget. En vakker bygning fra første halvdel av 1700-tallet der, nota bene, «Ludwig van Beethoven selv» ønsket oss velkommen. Gjennom århundrene har mange kjente gjester besøkt denne bygningen som er tegnet av arkitekt Michel Leveilly. Presidenter (De Gaulle, John F. Kennedy), konger og dronninger, keisere, politikere og verdensstjerner innen musikk og sport.

Hovedstad

Bonn var regjeringssetet i Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland) fra 1949. Theodor Heuss dukket opp som den første forbundspresidenten på trappen til rådhuset foran innbyggerne i byen 12. september 1949. Etter tysk gjenforening (1990), flytten den tyske regjeringen og Forbundsdagen til Berlin i 1999, til fortvilelse for innbyggerne i Bonn.

På Beethovens tid hadde Bonn en befolkning på rundt 10.000. I sine yngre år reiste komponisten to ganger til Wien: en gang for å ta lærdom fra den fjorten år eldre Mozart, -det ble aldri noe av det så vidt vi vet - og en gang for å lære fra Haydn. Den turen var mer vellykket.

På Markt i Bonn er det nå en fotobutikk. Fru Becks: "På Beethovens tid var dette et hus hvor unge mennesker kom sammen for å snakke om politikk og samfunn. Det handlet hovedsakelig om opposisjonen til absolutisme og frihet, med Beethoven veldig på frihetens side." Han ville fortsette å gjøre det hele livet. Den tidligere residensen til kurfyrsten er veldig tydelig i Bonn sentrum. Den er nå hovedkvarteret til universitetet i Bonn. 1 av 10 innbyggere er studenter her. Bygningen ble oppført på begynnelsen av 1700-tallet, ble et universitet i 1818 og brant helt ned i 1777 og 1944, hvoretter den ble gjenoppbygd igjen og igjen. Becks: "De allierte ønsket å teste en ny type bombe i 1944: Bonn ble valgt til dette. Dette kostet 1500 innbyggere livet».

Vakrest i Tyskland

Münsterbasilikaen er et av de tre stedene i Bonn hvor den unge Beethoven viste sine ferdigheter på orgelet. Denne kirken er en av de vakreste bygningene i Tyskland langs Rhinen, der overgangen fra romantikk til gotisk konstruksjon er synlig. Kirkens opprinnelse - 3. århundre e.Kr. - kan spores tilbake til et kristent monument av to romerske offiserer: Cassius og Florentius. Disse er fortsatt æret som beskyttere av byen. De vakre korsstasjonene fra 1100-tallet er den eneste i sitt slag over Alpene. På 1300-tallet ble to konger kronet i denne fem-tårnede bygningen.

Frans Liszt

Beethoven-monumentet på Münsterplatz ble avduket i 1845, atten år etter hans død. Finansieringen er en spesiell historie. Komponistkollega Frans Liszt, en beundrer av Beethoven, donerte ikke bare 10 000 franc, men ga også konserter overalt, hvor inntektene gikk til å lage denne praktfulle statuen. I 1845 fant den første Beethoven-festivalen også sted i Bonn, den arrangeres fortsatt årlig frem til i dag (august/september).

Alter Friedhof

 utkanten av indre by har Alter Friedhof ligget siden 1715, en gang anlagt for "vanlige innbyggere, forbipasserende og soldater». Senere i dette århundret ble det den viktigste kirkegården, hvor Beethovens mor og Robert og Clara Schumann blant annet gravlegges.

Vi avslutter omvisningen i Bonn, selvfølgelig, i Beethoven-huset, hvor babyen Ludwig ble født i 1770. Denne bygningen har vært et museum siden 1893. Men det er - den mottar mer enn 100 000 besøkende i året - også flere. Under dette taket er det største Beethoven-arkivet i verden. Noen av originalmanuskriptene, som stadig endres på grunn av deres skjørhet, er også utstilt for publikum, det samme er instrumenter og de berømte «hornene» som den stadig mer døve Beethoven forsøkte å forstå omgivelsene med.

Gasthaus im Stiefel

Nesten rett ved Beethovenhuset ligger Gasthaus im Stiefel, hvor vi naturligvis bestiller Beethoven Laiberl. Det er en Rheinische potetsuppe med skiver av pølse og bacon, servert i et uthulet rundt brød. Så du spiser suppe og "panner" på det! Spesielt denne retten er det Beethovens far ville spist her – hvis han var like edru. Selv om ingenting av dette stemmer, er suppen deilig. (Men betal kontant.) Etter Beethoven-lunsjen tar vi en ny bytur i en åpen dobbeltdekker. Denne rundt to timer lange turen tar oss forbi alle de viktige stedene i Bonn. Stykker fra ulike Beethoven-symfonier lyder fra høyttalerne mellom forklaringene. Mot slutten av turen overser sjåføren en parkert elektrisk scooter, styret slår hull i sideveggen på bussen. Heldigvis er ingen skadd.

Naturelsker

Beethoven var en stor naturelsker. Han gikk mye, og det er akkurat det vi planlegger å gjøre neste dag. Med sykkelen på fergen krysser vi Rhinen til Königswinter. Der er det vakre Drachenburg-slottet, det var ikke der på Beethovens tid, forresten. Her er vi i Siebengebirge, De syv fjell. Siebengebirge består av mer enn førti fjell og åser mellom 320 og 460 meter høye. Det er en vulkansk fjellkjede, som ble dannet for rundt 25,5 millioner år siden. Den største delen av Siebengebirge-fjellene er en del av Naturpark Siebengebirge. Siebengebirge består hovedsakelig av skog, men det er også jordbruk og vingårder.

Tannhjulsjernbane

Når jeg ser et ekte Beethoven-kjøretøy på stasjonen til Drachenfelsbahn, endrer jeg turplanene mine: vi skal opp med Beethoven i stativjernbanen! På vei til toppen stiger det lille toget rundt 220 meter til 321 meter, med helningsstrekninger på mer enn 20 prosent. Tannhjulstoget ble bygget allerede i 1883 - "men regelmessig modernisert," legger en forklaring på stedet betryggende til. Helt på toppen ligger ruinen av det tidligere Drachenfels slott, bygget på 1100-tallet for å forsvare Köln og Bonn. Under trettiårskrigen (1618-1648) ødela svenske soldater slottet. Fra dette stedet har du en fantastisk utsikt over Rhinen, og vi kan til og med se campingplassene Genienau og Siebengebirgsblick.

Wagners «Nibelungen»

Vi bestemmer oss for å gå ned. Dette tar oss forbi Nibelungenhalle, en kuppel i sen jugendstil som ble bygget i 1913. Den er et minnesmerke over 100-årsdagen til Richard Wagner. Innvendig er tolv store malerier laget av Hermann Hendrich utstilt. Maleriene forteller historiene om «Nibelungens ring». Dette er Wagners fire operaer Rheingold, Walküre, Siegfried og Götterdämmerung. I 1933, det 50. året etter Richard Wagners død, ble Drachenhöhle åpnet. Her kan en tretten meter lang steindrage sees i kanten av en liten innsjø. Beistet er helt overgrodd med mose.

Reise og musikk

To dager med Beethoven er ikke på langt nær nok å se alt. I bobilen vår hører vi i disse dager bare Beethoven. Reise og musikk: for en flott kombinasjon det er! Vi håper å kombinere en tur med Anton Bruckner og Johannes Brahms i år.

Med takk til Tourismus NRW (delstaten Nordrhein-Westfalen og turistorganisasjonen Bonn).

Overnatting: Camping Genienau, Bonn.

 

Tekst og foto: Willem Laros





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag