Tekst og foto: Olav Barhaugen
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2019

I østerveg: Camping i Astrid Lindgrens värden

Sverige er et kjært ferieland for oss nordmenn. Oftest er det vestkysten og grensestrøkene som blir besøkt, mens østkysten er et ukjent kapittel for mange av oss. Vi tok derfor turen lengst sør og øst i Sverige for å se hva Astrid Lindgrens värden hadde å by på.

Västervik Resort er en av Sveriges største og mest populære campingplasser. Her finner du ca 900 tomter for camping enten du kommer med telt, campingvogn eller bobil. I tillegg kommer 166 hytter i alle varianter fra de små enkle på 10 m2 til store familieleiligheter på 80 m2. Vi valgte en koselig tømmerstue med 4 sengeplasser og koselig beliggenhet i vannkanten. Her har det vært aktivitet siden 1933 da noen privatpersoner etablerte en badeplass her. Siden har det utviklet seg fra enkel camping til dagens komplette resort med bomuligheter og aktiviteter for enhver smak. Plassen fremsto som meget veldrevet og ryddig. Det er mange aktiviteter for store og små, inkludert show og konserter. Foruten å bade i sjøen er det et stort innendørs badeland på området.

Gangavstand

Inn til Västervik sentrum er det snaut 3 km. Om man ikke vil ta egen bil er det god bussforbindelse, men også fint å gå eller sykle. Byen har ca 22000 innbyggere, mens det totale i kommunen er 37000. Den gamle bydelen ligger lengst nord, og har en trivelig bebyggelse. I området rundt indre havn er det store torg og flere hyggelige spisesteder. Lengre bak finner vi dagens bysentrum med butikker og øvrig virksomhet. Også i Västervik er det mange ulike arrangementer gjennom sommeren. En av de mest kjente er visefestivalen som har vært arrangert i ruinene på Slottsholmen siden 1966. Hansi Schwarz fra Hootenanny Singers var en av drivkreftene bak festivalen, og sto som arrangør fra 1978 og frem til sin død i 2013.

Abba

En annen av medlemmene i Hootenanny Singers var Björn Ulvaeus som senere ble verdenskjent med ABBA. Han vokste opp i Västervik, og har bestandig hatt et nært forhold til byen selv om han nå bor litt nord for Stockholm. Han kjøpte for noen år siden det gamle restaurantbygget på Slottsholmen, et steinkast fra der visefestivalen arrangeres. Bygget ble revet, og i 2017 sto et nytt praktbygg ferdig. Her er det både selveierleiligheter og hotellsuiter i ulike størrelser. I tillegg til konsertlokale og en restaurant som serverer retter inspirert av Björns oppvekst i Västervik og reiser verden rundt. Sammen med menyen får man et hefte med Björns egne historier rundt hver enkelt rett.

Tjust Skärgård

Västervik ligger midt i det som kalles Tjust Skärgård. Den strekker seg over 6-7 mil fra nord for Oskarshamn og opp mot Norrköping. Det er mange måter å oppleve skjærgården på, selv uten egen båt. Fra havnen i Västervik går det rutebåter til flere av øyene, og det arrangeres også skjærgårdscruise med guiding og landgang på enkelte øyer. Det er også fine muligheter for padling, og har du ikke egen kajakk er det mange som leier ut. Du kan enten padle på dagsturer, eller ta med telt og sovepose og overnatte i naturen. På noen av øyene finnes det også mulighet for enkel overnatting enten på vandrerhjem eller hos private.

Vi valgte å oppleve skjærgården fra postbåten, en av skjærgårdens viktigste livsnerver.

Den drives av Solidö Skärgårdstaxi ved Bengt Andersson og kona Sussi. De bor på øya Solidö sammen med sine barn, der de også driver et gårdsbruk. Det er fastboende på flere av øyene i skjærgården, og selv om mange har egne båter er det en ekstra trygghet å ha Bengt og Sussi i nærheten. De kjører daglige ruter med post og varer, og tar også andre transportoppdrag. I tillegg kjører de syketransport. Bengt er født og oppvokst i skjærgården, og kjenner både området og de som bor der. Når isen legger seg bruker han en luftputebåt, noe som gjør at øyboerne er mobile selv når naturen ikke spiller på lag.

Postbåten

Om sommeren er det mange sommergjester på øyene. Det er mange hytter, men også tidligere boplasser som har blitt feriested. Hasselö er den største øyen, og hadde rundt 1900 ca 300 innbyggere. I dag er det rundt 20 fastboende, og skjærgårdens samlingspunkt. Til sammen er det under 50 fastboende i skjærgården. Postbåten anløper alle steder med fastboende, og på sommeren er det mange kasser med post som skal leveres.

På bryggene står både fastboende og sommergjester og venter mens de slår av en prat med naboene. Det er en avslappet stemning, og folk slår gjerne av en prat med en journalist fra nabolandet. De forteller om en variert hverdag der naturen og været ofte styrer. Om sommeren er det et mildt og godt klima, men vinteren kan være krevende. Mange av de fastboende er pensjonister, men noen jobber som håndverkere eller med annen småproduksjon. Og vi møtte også en som jobbet fra hjemmekontor via internett. Landbruk er det også litt av, men Sussi og Bengt er de eneste som har dyr på gården. En tur med postbåten ga oss ikke bare en flott naturopplevelse, men også et innblikk i hvordan det er mulig å leve på en øy ute i skjærgården.

Vimmerby og Astrid Lindgren

Siste stopp på vår Sverigetur var Vimmerby. Det var her Astrid Lindgren vokste opp, og byen har to attraksjoner knyttet til den populære forfatteren. Det er fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld og Astrid Lindgrens Näs, som var hennes barndomshjem. Det var her hun fikk inspirasjon til sitt forfatterskap, og Barna i Bullarebyn er i stor grad basert på hennes egne opplevelser i barndommen.

Gården Näs var prestegården i Vimmerby, og Astrids far var gårdsbestyrer. Familien bodde i et lite rødt hus bak hovedbygningen. Astrid overtok huset på 60-tallet og satte det tilbake i den stand det var når hun vokste opp der frem til hun flyttet til Stockholm 19 år gammel. Hun bodde selv der i perioder når hun besøkte Vimmerby. Huset brukes fortsatt av hennes familie, men er også åpent for omvisning.

Den gamle prestegårdsbygningen er bygd om som et kunnskapssenter der vi får lære om Astrid Lindgrens sterke politiske og samfunnsmessige engasjement. I en nybygd paviljong presenteres Astrids liv og forfatterskap. Gjennom en vandring i denne paviljongen blir vi bedre kjent med Astrid Lindgren gjennom ulike installasjoner med både gjenstander, bilder, og levende film. Absolutt et sted å besøke for å lære mer om denne fargerike damen som er langt mer enn Pippi Langstrømpe og Emil i Lönneberga.

Astrid Lindgrens Värld

Like bortenfor Näs ligger den 180.000 m2 store parken Astrid Lindgrens Värld. Den ble etablert allerede i 1981 av noen privatpersoner i Vimmerby, og var da bare noen miniatyrhus som skulle forestille Katthult, Emil i Lönnebergas hjemplass. Siden ble det bygd flere hus, og anlegget fikk navnet Sagobyn. Siden har det blitt utvidet flere ganger, og fremstår nå som en komplett temapark der du kan vandre gjennom alle miljøer du kjenner fra Astrid Lindgrens bøker.

Her finner vi Villa Villekulla, Bråkmakargatan, Katthult, Saltkråkan og flere kjente steder. På de fleste stedene er det jevnlige forestillinger der vi kan møte både Emil, Pippi, Karlsson på taket, Ronja Røverdatter og alle de kjente figurene vi har lest om eller sett på film. En opplevelse for liten og stor, men det er en fordel med et visst kjennskap til Astrid Lindgrens bøker for å ha fullt utbytte av et besøk i parken.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag