Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6, desember 2015

Camping på historisk grunn: Camping Brioni, Istria

Camping Brioni ved Pula på Istria i Kroatia inngår i Camping Adriatic by Valamar, og ligger helt ute ved kysten. 500 plasser for bobil eller campingvogn, 100 mobilhomes og 40 hotellrom venter i sommervarmen på dypfrosne nordboere for opptining i Adriaterhavets varme, krystallklare vann og dusgrønne bølger.

Valamar Riviera og andre har nedlagt et betydelig arbeid, støttet av det kroatiske turistbyrået, for å bygge opp campingbransjen til en viktig næringsvei i Kroatia generelt og på halvøya Istria spesielt. Campingplassene fremstår nesten uten unntak som moderne, velstelte og fremfor alt velorganiserte, og Brioni er intet unntak. Furutrærne gir god skygge på de varmeste sommerdagene når selv vannet i Adriaterhavet ikke makter større avkjøling.

Oppstillingsplassene er store, fra 80 til 120 kvadratmeter. Vann og elektrisitet er standard. Vi tar også med at strendene strekker seg over halvannen kilometer, hvilket gir albuerom for de fleste.

Mange tilbud

Som vanlig på Vest Balkan er det en rekke bakerier som hver morgen varter opp med nystekt brød i mange varianter. Eget supermarked er det også, og i motsetning til landet tvers over bukta, er prisene på campingplassens butikker omtrent på nivå med hva man finner i resten av området. Dykkerklubber tilbyr alt fra snorkling til dykkerkurs med fullt utstyr, og barna har en rekke lekeområdet å utfolde seg på.

Tørst og sult kan stilles på en rekke strandbarer og smårestauranter. Kort sagt: Det skal godt gjøres å ikke trives en ferieuke eller to i disse omgivelsene. Og det endatil før utforskningen av nærområdene starter.

Flyhistorisk grunn

Selve campingplassen ligger på historisk grunn. Rett utenfor porten finnes en rekke staselige bygninger i mer eller mindre ruinerende tilstand. I sin tid var disse en del av et større italiensk militærbaseområde i mellomkrigstiden. Som omfattet en av de største flybåt- havnene i Europa i 1920- og 1930-årene. Enorme Savoia-Marchetti flybåter, datidens jumbojeter som kunne frakte ca. 20 passasjerer, startet fra sjøen utenfor Brioni og spredte sine vinger over Europa og til Amerika, før landflyene gjorde sitt inntog rett før krigsutbruddet og overtok hegemoniet. Fremdeles finnes pullertfundamenter langs sjøkanten, og innenfor ligger enorme flater med flislagt betong, gjennomskåret av jernbaneskinner for slipptrallene som brakte flyene fra sjøen og opp i digre hangarer for vedlikehold og ettersyn.

Norge hadde også en slik sjø flyhavn med startbaner i Oslo havnebasseng utenfor Lindøya og Hovedøya, og på Gressholmen kan slipp og hangar for sjøfly beskues den dag i dag. Bygget for rundt 90 år siden, de også.

Titos landsted

Fra den gamle sjøflyhavnen, kan en beskue en lang og lav øy like utenfor kysten. Der hadde Josip Broz Tito ett av sine mange landsteder, vel bevoktet av Jugoslavias marine fra flåtehavnen i Pula. I dag er øya bedre kjent som en av 14 øyer i Brijuni Nasjonalpark, åpen for turister med tilbud om safaripark, vandringsturer, vannsport, og selvfølgelig omvisning i forhenværende Titos luksuriøse gemakker. Men det er i selve byen Pula vi finner de virkelig historiske godbitene og severdighetene.

Colosseum Pula er en av Kroatias mellomstore byer hvor tiden virker å gå litt saktere mens roen senker seg. Her bodde for øvrig den senere verdensberømte forfatteren James Joyce i sine tidlige tyveår som privatlærer for å livberge seg. Før han senere høstet verdensberømmelse med romanene Ulysses og Finnegans Wake, begge søyler i verdenslitteraturen. Men det er et annet byggverk som ruver i sentrum av Pula som tiltrekker seg mest oppmerksomhet. Bygget i det 1. århundre av den romerske keiser Vespasian fremstår Pula colosseum, eller amfiteater, fortsatt som et imponerende byggverk. 130 m. langt og 100 m. bredt er det litt mindre enn den romerske utgaven, men er i dag det eneste colosseum med helt inntakt ringmur.

Der kunne tilskuere se gladiatorkamper på liv og død, eller dødsdømtes siste kamp mot ville rovdyr. De underjordiske passasjene er i dag museer som viser fram kulturskatter og maskineri for olivenproduksjon.

Historisk konsertarena

I dag har colosseumet fått renessanse som konsertarena. Med plass for opptil 25000 tilskuere på restene av de gamle sittegalleriene, gir ringmurene en klang og en akustikk som knapt kan beskrives, den må oppleves gjennom de mange friluftskonsertene som holdes hver sommer. Konsertene har hatt verdenskjente musikere som Pavarotti, Andre Bocelli, Elton John og Norah Jones. I pausene kan tilskuerne lytte til Adriaterhavets bølger som slår mot strendene bare et steinkast utenfor ringmurene.

Amfiteateret i Pula er det eneste overlevende romerske colosseum som har alle fire vegger og tårn inntakt, hvilket er en attest til romersk byggekunst og arkitektur. 72 perfekt utformede buer utgjør toppen av veggene og binder det hele sammen gjennom århundrene som har passert. Rett utenfor veggene går Via Flavia, den romerske veien som bandt Istria til Roma, og som er i bruk den dag i dag.

Byvandring

Pulas mange og trange gater med bakgrunn fra romertiden innbyr til byvandring mellom smårestauranter, småteatre og performance-kunstnere som dukker opp når skumringen melder sin ankomst. Kirker fra flere trosretninger holder åpne dører for ro og kontemplasjon for de som måtte ønske det. På Brioni Camping er oppslagstavlene fulle med kulturtilbud og muligheter. Men best av alt er den roen som senker seg over campingplassen når sola går ned og lysene tennes. Det er campingopplevelse på det beste.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag