Av: Hans Kristiansen, Hotell, Restaurant & Reiseliv (HRR)
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 Mars 2020

Topcamp utvider: Kjede med 6 campingplasser

I desember i fjor kjøpte Topcamp enda en av Norges best kjente campingplasser, Sjøsanden ved Mandal, dermed har de seks av landets mest populære campingplasser. Men det stopper ikke med det. –«Vårt mål er å bygge opp en kjede, der vi skal eie og drive de beste campingplassene i Norge. Vi har nå seks store campingplasser og neste mål er å få seks til,»- sier gründeren Thorstein Berg i dette intervjuet.

Campingmarkedet i Norge er i vekst, ikke minst i bobilsegmentet. Det interessante er at veksten også kommer i skuldersesongene, det gjelder også utenlandske gjester, spesielt fra Tyskland. Det skyldes at både hytter og sanitæranlegg nå holder en mye høyere standard enn tidligere. –«På Bogstad bygger vi nå nytt servicebygg og 12 rekkehytter, hyttene skal være klare til sommeren, mens servicebygget skal stå ferdig neste vinter»- sier Thorstein Berg og fortsetter: -«I fjor sommer åpnet vi ny Kiwi-butikk. Nå jobber vi sammen med Odd Ivar Solvold for å få til et attraktivt restaurantkonsept. Restauranten, på 450 kvm, får utsikt til Bogstadvannet. Det blir en blanding av brasseri/bistro/bakeri, åpent hele dagen»-.

Grendehus

En del av restauranten blir som et grendehus, der det blir mulig å avholde møter og arrangere selskaper. Topcamp har fått henvendelser fra tre-fire restaurantgrupperinger som ønsker å drive der. Operatør blir valgt til sommeren og restauranten skal stå klar neste vinter. Berg mener at potensialet for et godt serveringsted i dette området er kjempestort. Restauranten bør komme opp i en omsetning på mellom 35 og 40 millioner kroner i løpet av 2-3 år. –«Vi har til nå investert rundt 50 millioner kroner på Bogstad og regner med å komme opp i 150 millioner når alt står ferdig»-, sier Thorstein Berg

Restaurantdrift

-«På Sjøsanden har vi også en restaurant, Stjerna, som drives av Mandalitten Restaurantdrift. Vi skal fokusere på det vi er gode på, og så får vi med oss de som er gode på restaurantdrift til å gjøre det. Vi budsjetterer med en omsetning på rundt NOK 100 millioner i 2020 på de seks plassene vi har per i dag. I løpet av 2020 satser vi også på å få to til fire nye campingplasser inn i Topcamp, og så øke videre etterhvert, så det begynner å bli litt størrelse på virksomheten»-, forteller Thorstein Berg.

Høye krav

Berg sier at dagens campinggjester har høye krav til komfort og service. Topcamp ser etter nye plasser som raskt kan forbedres til et relativt høyt nivå. Det må også være attraksjoner i nærheten, TC skal ikke bygge selve destinasjonen. –«I Ål har vi bygget destinasjonen, mens for eksempel på Bogstad har vi alt rundt oss. Mange av campingplassene er lokalisert på fantastiske steder, med flott natur, strender, etc. Vi tenker nå litt rundreisekonsept, så det naturlige er at vi beveger oss mot Vestlandet og litt nordover i Midt-Norge. Vi har fått en god del henvendelser etter at vi er blitt litt kjent og er i dialog med noen»-, sier Berg.

Utvikling

-«Det bygges ikke nye campingplasser, så når vi skal ekspandere er det eksisterende plasser vi snakker om. Vi ser etter plasser med utviklingspotensiale, der vi kanskje må investere noe for å heve kvaliteten, slik vi nå har forpliktet oss til å gjøre på Sjøsanden. Der skal bl.a. sanitæranlegget oppgraderes kraftig. Etterhvert vil det også komme flere hytter med høyere standard. På Sjøsanden har vi en 40 års festekontrakt med Mandal kommune, vi eier bygningene og står for driften. Totalt skal vi investere NOK 30 - 50 millioner der de neste fire-fem årene. På Mjøsa Ferie- og Fritidssenter har vi kjøpt 100 mål ekstra og har planer om en temapark og nye hytter, her er det snakk om investeringer på vel 50 millioner kroner de neste to årene. Men det er lønnsomt å investere i komfortable hytter. På Hallingdal Feriepark har hyttene, som koster NOK 1,2 millioner å bygge, en årlig omsetning på rundt NOK 300.000 per hytte, så vi får innsatsen tilbake på fire år»-, sier Thorstein Berg. 

Kommersiell leder

Torbjørn Slåtto ble i fjor ansatt som kommersiell leder, han har solid bakgrunn i reiselivsbransjen fra både turoperatører, charter og hotellkjedene First og Nordic Choice. Hans familie har i mange år drevet Onsakervika Camping ved Hønefoss, som ble kjøpt av Topcamp i fjor. –«Jeg har lenge etterlyst en konsolidering av campingbransjen i Norge, den er alt for fragmentert, med stort sett små, familieeide plasser. I nesten alle andre land er det større kjeder og strukturer i bransjen. De fleste har nok med sitt og alle prøver å være like gode på distribusjon, HR og teknisk drift. Kravene til de som driver campingplasser skjerpes hele tiden, de som driver en middels stor campingplass må forholde seg til rundt 17 forskjellige offentlige kontrollorganer, det er omtrent som å drive et hotell med 200 rom. På distribusjonssiden er også kravene blitt større, samtidig som man skal være vertskap»-, sier Slåtto.

Kompetansekrav

-«Den digitale verden stiller store krav kompetanse og bakgrunn som mange av driverne ikke har per i dag. Derfor bygger vi hele kjedestrukturen på at vi kan inkludere campingplasser, uansett hvilket pms-system, de har. Vi tilbyr felles branding, innkjøp, lojalitetsprogrammer, distribusjonssystemer, med mere. Målsetningen er å gjøre hverdagen for driverne enklere, slik at de kan fokusere på den viktige vertskapsrollen. Vi har også nylig ansatt en driftssjef med lang erfaring fra camping, dermed har vi en god plattform for videre vekst. Når vi foretar betydelige investeringer, er det viktig å få til drift så store deler av året som mulig. På årsbasis er det naturlig nok flest norske gjester, etterfulgt av tyskere og nederlendere»- sier Slåtto.

Flere plasser

-«Vi tar oss av markedsføring og det meste som har med IT å gjøre, HR-funksjoner,  økonomi og drift. Vi kommer til å legge på flere tjenester etterhvert. Vi har en ambisjon om å samle ganske mange campingplasser i Topcamp, kanskje totalt mellom 30 og 40 plasser på sikt. Vi setter jo høye kvalitetskrav, så antallet begrenser seg. Plassene må ha utviklingspotensial og en viss minimumsomsetning, så vi sier ofte nei takk. Internasjonalt er det stor utvikling innen camping, i Nederland og Tyskland står camping spesielt sterkt. Også i Italia foregår det mye, der er det kommet mange avanserte campingplasser, noen tilbyr for eksempel spa. I Nederland har de campingplasser med hotell integrert og er mer et slags resort. Wifi er et must, det må være trådløst nett overalt på dagens campingplasser»-, avslutter Torbjørn Slåtto.





La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.

Turforslag